Geschiedenis

’t Vogelkwartier is op 10 juli 1946 als Buurt- en speeltuinvereniging “Het Vogelkwartier” begonnen als speeltuin aan de Lijsterweg. Heel lang heeft de speeltuin daar niet gezeten, want al vrij snel is hij verhuisd naar de Meeuwenweg. Ook die locatie was niet permanent, en via een plek aan de Sweelinckstraat is de speeltuin uiteindelijk terechtgekomen op de plek waar die nog is, de Leeuwerikstraat.

Aan de Leeuwerikstaat stond een boerderij van Hennik Korf, die na diens overlijden door het gezin van zijn neef Martin Korf werd bewoond. Daarna werd de boerderij door de gemeente Hengelo onteigend om er een kinderboerderij van te maken, Martin en Dinie verhuisden naar de Oldenzaalsestraat. In afwachting van de kinderboerderij bood de boerderij onderdak aan twee kunstenaars, Martin Stolk en Wim van Oostrom, die hem als atelier gebruikten. Na verloop van tijd vertrokken de kunstenaars en bleef de boerderij leeg, een kinderboerderij is het nooit geworden.
In die tijd was dhr. Meinders, toenmalig voorzitter van de duivenvereniging, op zoek naar een onderkomen voor het inkorven van de duiven. Samen met Willem Visser -één van de eerste oppassers van de speeltuin- stapte hij naar de gemeente, juist op tijd om de boerderij van de sloop te behoeden en deze nog te kunnen huren. Met hulp van de leden van de duivenvereninging werd de boerderij grondig opgeknapt en uitgebreid. We hebben het intussen over 1975.Vogelkwartier februari 1987 (aquarel)

De vereniging werd op 3 november 1981 ontbonden omdat het toenmalige bestuur “vast” zat: er werden geen activiteiten meer ontplooid en de animo daarvoor was ook niet meer aanwezig. Op de jaarvergadering was slechts 1 lid aanwezig. Er was ook geen opzichter meer, en de speeltuin kwam onder de vleugels van de Hengelose Centrale van Speeltuinen terecht. De speeltuin werd een open speeltuin. Dat hielp, want vanaf dat moment werd de tuin weer nieuw leven ingeblazen door enkele enthousiaste buurtbewoners met als climax de uitbreiding van het gebouw. Een werkbestuur pakte de activiteiten weer op, en in 1985 werd de vereniging weer opnieuw opgericht.

heropening

[Weet u nog meer, was u er bij? Mail het ons!]

Uiteindelijk werd het bestuur in 2003 door de gemeente Hengelo gevraagd om ook de functie van het slecht  draaiende buurtcentrum in Klein Driene over te nemen, en fuseerde e.e.a. tot wat nu het wijkcentrum is. Dat ging niet vanzelf.

In de media

In 2008 werd het nieuwe -huidige- splinternieuwe gebouw opgeleverd en in gebruik genomen. Uitbreiding en renovatie van het bestaande gebouw bleken duurder dan nieuwbouw, waarop de gemeente besloot om op de plaats van het door vrijwilligers eigenhandig gebouwde gebouw een geheel nieuw gebouw te laten bouwen.

Op 10 juli 2013 krijgt het bestuur van wethouder Lievers te horen dat de gemeente de subsidie aan aan wijkwelzijnsvoorziening ’t Vogelkwartier per 1-1-2014 gaat stoppen en dat het zwaarbevochten gebouw dus afgepakt wordt; er wordt een andere huurder gezocht. Zo lijkt het er dus op dat onder het mom van gemeentelijk beleid een enthousiaste vrijwilligersorganisatie om zeep geholpen is, en inderdaad neemt eind 2014 Mediant zijn intrek in het gebouw en verdwijnen ondanks toezeggingen de activiteiten uit de buurt…